top of page
Search
  • Writer's pictureDe Scriptiecoach

Als je de stappen weet kan je dansen

Updated: May 23Op het gevoel kan je een heel eind komen met dansen, zeker als je het leuk vindt. Maar als je werkelijk er plezier in wil houden moet je het stappenplan weten, weten waar je aan moet voldoen, wat de choreografie is en hoe je vervolgens jouw beheersing van het dansen moeiteloos kan overbrengen zodat iedereen de neiging heeft om mee te bewegen!


De afronding van je opleiding kan je ook als een vorm van dansen zien. Je kent het wel, lekker in de flow aan het dansen zijn!

In de Scriptiestudio hanteer ik de principes van Flow volgens professor Csikszentmihalyi . Je bent in de Flow als je  ‘er lekker in zit’ en ‘alles lijkt vanzelf te gaan’. In de Flow is er een uitdaging, is er concentratie, verdwijnt de tijd en ontstaat er creativiteit.

Maar.. hoe kom je in de flow en hoe blijf je daarin zolang dat nodig is?

Hieronder beschrijf ik de danspassen van het afstuderen. De eerste stap is om het hele project als een uitdaging te zien, daarna volgen de stappen om in de flow te komen:

Kom in de Flow

1.      Wat is de uitdaging?

2.      Wat is het doel?

3.      Wat zijn de spelregels? Waar moet je aan voldoen?

4.      Waar zit de feedback?

5.      Wat wil je weten?

6.      Welke actie kan je nemen in kleine stappen?

7.      Wat gaat goed, wat kan beter?

 

Wat is dan de uitdaging?

Je gaat aan iets nieuws beginnen dat nog vaag is. Misschien zie je al contouren van je scriptie maar het is een avontuur. Zie dat ook zo. Je gaat de uitdaging aan. Je komt in beweging, door de eerste stappen te zetten. De eerste stap is te weten waar je naar toe gaat, dus:

Wat is het doel?

Om te dansen, om in beweging te komen moet je weten waar je naar toe gaat. Op de plaats blijven is geen optie. Begin met een doel waar je achter staat, het is jouw dans!

Wat zijn de spelregels?

Zorg ervoor dat je onmiddellijk het beoordelingsformulier te pakken hebt. Je moet aan het begin al  weten waar jouw scriptie aan moet voldoen! Niet meer, niet minder.

Waar zit de feedback?

Wat weet je al? noteer dat in korte zinnen. Wat weet je nog niet? Noteer dat ook. Zodra je aan de gang bent komt er ook onmiddellijke feedback op gang. Daarmee kan je de dans leiden.

Wat wil je weten?

Nu ga je afbakenen om compact en concreet te dansen.

Welke actie kan je nemen in kleine stappen?

Maak het dansschema van jouw afstuderen. Begin met het doel en werk terug hoe je daar kan komen. Je weet wat je wil weten, je weet waar je aan moet voldoen.

De Flow vasthouden  

Volgens deze aanpak word je zo beziggehouden door de complete uitdaging dat je geen  afleiding zoekt of ontvangt.  Je weet wat je aan het doen bent, je weet waarvoor je het doet en terwijl je het doet leer je ondertussen heel wat en ben je na elke inspanning op deze manier heel tevreden over je eigen kennis en kunde!

16 views0 comments

Kommentare


bottom of page