top of page
Search
  • Writer's pictureDe Scriptiecoach

Zo kom je aan het stuur met je Scriptie

Als je aan het stuur zit en weet waar je naar toe gaat ben je al aardig in 'the Flow'. ‘Je zit er lekker in’ en ‘alles lijkt vanzelf te gaan’. Maar.. hoe kom je in de flow en hoe blijf je daarin zolang dat nodig is? deze Blog gaat over een prettige voortgang van je Scriptie.


In de Scriptiestudio hanteer ik de principes van Flow volgens professor Csikszentmihalyi. Deze gouden regels worden toegepast in een eigen methode. Flow laat zich beschrijven als een toestand waarin er concentratie is, het besef van tijd verdwijnt, er een intense ervaring plaatsvindt waarin er nieuwe dingen worden geleerd en er telkens uitdagingen zich voordoen.


Om in de Flow te komen heb je allereerst een uitdaging nodig en de benodigde kennis en vaardigheden kloppen enigszins met elkaar.

De uitdaging is net boven het niveau van wat je al weet en kan. (Dit gaat zorgen voor leren & groeien)

Er zijn meer nuttige randvoorwaarden verbonden om in de Flow te komen.


Het begint met een doel. Stel een helder doel waar je achter staat zodat je eigenaar bent van je eigen afstuderen. 'Wat ga je straks opleveren? zijn dat bijvoorbeeld kennis en inzichten over jouw onderwerp?' Weet ook wat de spelregels zijn, zodat je ook werkelijk kan meedoen aan het spel, bijvoorbeeld zorg dat je weet waar jouw scriptie aan moet voldoen!


Zet het doel en de spelregels om in actie. Maak een onderzoeksontwerp gericht op het doel en zet de eisen van de opleiding om in een inhoudelijke planning. Zodra je aan de gang bent komt er ook onmiddellijke feedback op gang: hoe gaat het? Wat gaat goed wat kan beter?


Daar neem je beslissingen over en pas je toe. Volgens deze aanpak word je zo beziggehouden door de complete uitdaging dat je geen afleiding zoekt of ontvangt.  Je weet wat je aan het doen bent, je weet waarvoor je het doet en terwijl je het doet leer je ondertussen heel wat en ben je na elke inspanning op deze manier heel tevreden over je eigen kennis en kunde!


Op deze manier weet je waar je naar toe gaat, jij zit aan het stuur!  

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page