top of page
Search
  • Writer's pictureDe Scriptiecoach

De 10 essenties voor Concentratie op de thuiswerkplek

Deze Blog gaat over het scheppen van voorwaarden voor CONCENTRATIE op de thuiswerkplek. Dit geldt zowel voor jouw fysieke als mentale welbevinden!

Hoe kan je ervoor zorgen dat je werkplek zodanig wordt ingericht dat de boodschap duidelijk is: ik ben mij hier aan het concentreren! En hoe zorg je er vervolgens voor dat je dan ook de concentratie kan opbrengen?


1. Zorg voor een eigen plek, haak je laptop aan een groot beeldscherm en een prettig toetsenbord. Dit zorgt voor overzicht.

2. Regel een fatsoenlijke stoel en een prettige temperatuur. Te warm of koud zorgt sowieso voor concentratie verlies.

3. Je snapt het al; creëer uiterlijke kenmerken die helpen om je af te sluiten. Ten eerste moet het duidelijk zijn dat het JOUW werkplek is. Dus zet je territorium af met behulp van een Plant. Hang een briefje op met je werktijden. Zet je denkpet op. Wijk daar niet vanaf.

4. Ken je de Pomodoro techniek al? Maak een takenlijst met daarin kleine taken en wijk daar niet vanaf. Gebruik een kookwekker en stel deze in op 25 minuten. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat. Neem een korte pauze van 3 minuten ZONDER prikkels. (dus ga niet online)

Dit herhaal je 4 keer en dan neem je een langere pauze (30 minuten). Je hebt dan toch maar mooi 2 uur geconcentreerd gewerkt.

5. Voel je dat de concentratie wegebt? Ga een korte wandeling maken dat is goed voor je humeur en het zet de zaken op een rij. Is een wandeling niet mogelijk? Doe wat rek- en strekoefeningen en wandel gewoon op de plaats.

6. Noteer alle afleidende gedachten telkens op een vel papier en leg deze ver weg, hervat je taak nadat je op deze manier je hoofd hebt leeggemaakt.

7. Kies voor de FLOW daarmee kies je ervoor om van je taken een uitdaging te maken. Je moet het toch doen dus kan je het maar beter leuk maken.

De FLOW ontstaat als je helemaal opgaat in wat je aan het doen bent. Hoe werkt dat? Zoek de uitdaging op, verleg je grens. Kies bewust voor deze uitdaging. Praat er (veel) over met anderen.


8. Deel iedere dag jouw vorderingen minstens met 1 persoon.

9. Maak telkens keuzes en handel ernaar. Lees je de hele tijd de tekst opnieuw en heb je GEEN idee wat je nou gelezen hebt? Dan wordt het tijd voor a) een pauze of b) een andere taak. Die tekst kan je dan de volgende dag op je takenlijst zetten

10. Beloon je zelf. Noteer iedere dag wat je allemaal WEL voor elkaar hebt gekregen. Print dit uit en hang het op. Een mooie afronding van de dag en een inspirerend begin van de volgende dag!

Voor een extra uitdaging: schrijf dit op in een BLOG.


Wil je weten hoe De Scriptiecoach jou kan helpen? Stuur een e-mail naar: anneke@annekebeelaerts.nl

36 views0 comments

Comentarios


bottom of page